dinsdag 26 juli 2011

Botswana – Tuli block lodge.

Bedankt voor alle reacties! Leuk dat jullie ons volgen! Zelfs hier in de bushbush is er wifi, zodat ik jullie weer op de hoogte kan houden.
We zitten nu voor 2 dagen in Botswana. Het is altijd weer leuk om mee te maken hoe het aan de grensovergangen werkt. Stempelen, formuliertjes invullen waar niets mee gebeurt en op een grote hoop terecht komen….. In niemandsland hebben we de auto neergezet en onze bagage eruit gehaald. In dit gedeelte van Botswana heb je een 4x4 nodig en die hebben we niet. Om in het Tuli Block te komen, moet je een rivier oversteken. Omdat er aardig wat water in de rivier staat, konden we er niet met de range-rover overheen. Dus moesten we de kabelbaan gebruiken. Nou ja…. Kabelbaan….. Het waren twee kooien aan kabels waarin je plaats moest nemen. Met een druk op een knop kwam het ding langzaam op gang. Was wel erg leuk en we hadden halverwege een mooi uitzicht op de rivier. Aan de andere kant stond een ranger ons op te wachten om ons naar de lodge te brengen. Wauw! Wat is het ook hier weer fantastisch! Zowel het landschap als de accommodatie is erg mooi. We werden met een welkomsdrankje ontvangen en wegwijs gemaakt. Om drie uur zou er  high tea zijn en daarna zou de  gamedrive beginnen. De gamedrive was erg goed. We hebben midden in een kudde olifanten gestaan, die aan weerzijden van de auto bomen met grof geweld stonden te vernielen en op te eten. Er waren ook kleine olifantjes bij. Verder verschillende soorten dieren gezien. We hebben een drankje gedronken op een berg, met een prachtig uitzicht en een ondergaande zon. Op onze weg terug kwamen we hyena’s tegen, die ook jonkies hadden. Zij zaten op rotsen en de allerkleinsten zaten nog in de rotsen. Als je dat gehuil hoort van die dieren…..
Bij terugkomst hebben we gezellig iets gedronken en gegeten met de 2 eigenaren en 2 andere gasten die ook bij ons in de auto zaten. Zij komen allemaal uit Zuid-Afrika, dus we hebben Nederlands, Afrikaans en Engels door elkaar gesproken. Als we langzaam spreken kunnen we elkaars  “Nederlands” goed verstaan.  We kregen ook nog een optreden van het personeel. Zij willen hiermee geld inzamelen voor de gezondheidszorg van hun familieleden. Dus dat is een mooi initiatief! Na nog even gepraat te hebben, zijn we naar ons huisje gegaan. Wel  werd er aan ons gevraagd of we nog van plan waren om op het complex te gaan wandelen. Want er liep een olifant om het complex heen die ’s avonds en ’s nacht op het complex kwam. Ze hadden al een aantal keren geprobeerd om hem te verjagen, maar dat was tot op heden nog niet gelukt. In Botswana zijn er (bijna) geen hekken. De hekken die er zijn,zijn bedoeld om de mensen binnen te houden, ipv de dieren buiten te houden. Want zij vinden dat de mens een stukje heeft gekregen van de dieren en niet andersom. Tja… daar hebben ze natuurlijk helemaal gelijk in!
De volgende morgen werden we om 6 uur gewekt. Om half 7 kregen we koffie en gingen daarna een gamedrive maken. Vlakbij de ingang van ons complex was al een spoor te vinden van een luipaard die een prooi had weggesleept. De ranger ging echt door bossies heen en we moesten uitkijken voor alle takkies. Na een poos de sporen te hebben gevolgd, zagen we een wrattenzwijn liggen, dat was dus de prooi, maar er zat geen luipaard bij. We gingen naar het zwijn toe, maar die leefde nog. Ach…. dat was zo zielig…. Hij was flink gewond en was aan het doodgaan. Omdat we niets zagen zijn we verder gegaan en zouden later nog een kijkje gaan nemen. Na een bakkie koffie en thee kwamen we olifanten tegen. Het waren er maar een paar, maar er zaten 2 jonkies bij, waarvan er een pas 2 maanden was. Toen we weer bij de plek aankwamen, lag het zwijn er nog steeds en nog leefde hij. Ik heb gevraagd of Alex (de ranger) hem niet dood kon schieten, zodat hij uit zijn lijden was verlost. Maar dat doen ze niet, zo is de natuur…..
Na een heerlijke brunch en afscheid genomen te hebben van de Zuid-Afrikaanse mensen, zijn we bij het zwembad gaan zitten. Helaas is ook dit water weer te koud, maar de temperatuur is lekker: 25 graden. We zijn nu echt nog de enige mensen in de lodge. Het is echt een hele stille periode, het personeel verveelt zich rot….. En wij voelen ons soms een beetje opgelaten, omdat we zoveel personeel voor ons zelf hebben. En eerlijk gezegd…..ik zou daar echt niet aan kunnen wennen hoor.
Er leven ook veel dassies hier. Dat zijn marmotachtige dieren die ook in de bomen leven. Zij zitten ook in de bomen bij de lodge. We hadden er een naar beneden zien vallen en toen we iets zaten te drinken hoorden we ook een flinke bons op het dak. Dat was ook een dassie…. Het blijkt dat zij zich soms niet goed vast kunnen houden en dan zo maar naar beneden donderen. Dus we moeten hier uitkijken voor vallende dassies…. hahaha….
Vanavond hebben we weer een gamedrive gemaakt, waar we weer veel gezien hebben. We zijn weer bij het zwijn gaan kijken, en konden onze ogen niet geloven….. hij leefde nog en had zichzelf verder gesleept. De achterkant van zijn lijf was verlamd, dus geen kans op overleven…. Nadat het tijd was om naar de lodge te gaan, stopten we midden in de bush, bij een hide-place. Het personeel had een tafel gedekt, de braai aangestoken en een voor en nagerecht gemaakt. En een vuur aangestoken. We zaten aan tafel met de manager en onze ranger Alex. Om ons heen hoorden we de hyena’s huilen. Dit was zo’n fantastische ervaring! Helaas moeten we morgen weg……m aar we hebben morgenochtend nog een gamedrive. Daarna gaan we op weg naar Mapagumbwe.

6 opmerkingen:

 1. Ongelooflijk dat er overal wifi is hè?
  Nou, zo maak je nog eens wat mee... vallende dassies i.p.v. vallende sterren.
  Groetjes,
  Pa en Ma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Allemaal,

  Wat een heerlijke verhalen, we krijgen er gelijk weer zin hoor, pas op voor de vallende
  dassies.

  Groetjes,
  Lyda en Hennie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuke verhalen, Marion, en al veel nieuwe ervaringen meegemaakt. Jullie boffen trouwens met het weer, want in andere delen van ZA is het erg koud en is veel sneeuw gevallen!
  Nog een fijne tijd en goede reis verder!
  groetjes Marleen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een dassie valt nooit ver van de boom. haha

  We volgen jullie fijne reis met plezier. Het zou me ook benauwen als er zoveel personeel rondloopt. Pfff. Veel plezier!

  Groetjes,
  Ed en Gien

  BeantwoordenVerwijderen
 5. en van mij natuurlijk een hele andere reaktie ;-)

  ach...dat beest....echt zielig, dat dat beestje zo moet lijden en jammmer dat het niet doodgeschoten mag worden...idd het is de natuur ...maar toch!!

  leuk dat er bijna geen hekken zijn in botswana en dat de dieren zich (bijna overal) vrij kunnen bewegen..

  veel plezier verder en doe voorzichtig...
  gr. marga

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh wat klinkt dit ook geweldig zeg. Dit is misschien iets voor ons om volgend jaar te doen. Wij zitten nu in de highlands. 2 kilometer hoog dus even uit de hitte. Voelt een beetje als thuis. Ga nog veel meer genieten, wij hebben helaas nog maar 1 weekje voordat we weer gaan.

  Groet,
  Peter

  BeantwoordenVerwijderen